fredag 17 december 2010

Marimekko en historisk återblick

Jag köpte i förra vecka ett häfte/broschyr om Marimekko från 1965 (presentation av designer och ylleplagg mm). Jag var idag och hämtade ut det. Jag är överlycklig för det är så unikt och personligt skrivet av Armi Ratia. Hon börjar så här:

Grunden för Marimekkos hela produktion är beteendesättet, sättet att se, att leva. Materialet, linjen, färgen försöker inte att förvåna utan att tjäna ett syfte. Vi svarar på vårt eget sätt på frågan vad, var, när, åt, vem.

Marimekko är en konfektionsfabrik i Finland. Namnet betyder på finska klänning för Mari, annars och på andra språk har Marimekko blivit ett sätt att klä sig. Själva fabriken ligger vid Helsingfors utkanter i ett typiskt, lite grått fabriksområde. I tryckeriet trycks 40.000 m tyg per månad, varav en del går åt till 70.000 marimekko per år, och den andra delen är inredningstextilier. Systerföretaget Printex startades 1949; i lokalerna hade tidigare tillverkats vaxduk men man slopade snart vaxet och använde duklagret till textiltryck. När publiken dröjde med att förstå sig på trycken försökte man presentera dem uppsydda i enkla rockar. Så grundades Marimekko.

Bomullsrocken - rak, enkel, ledig presenterades från början som ett hemmaplagg och blev Marimekkos första ord i modevärlden.Man talar inte längre om när en marimekko är avsedd att användas, det är ägarinnan, inte tillfället som bestämmer.

Färgerskor, tryckerska, väverska, tillskärerska, sömmerska, kontorets flickor, distributionen, försäljningspersonalen, ekonomer, designer, chef, alla har valt en marimekko som passar som arbetsplag. (Alla kunde identifiera sig med varumärket) En praktiskt ordning - liksom hörnan som är inklädd med breda liggdynor så att kafferasten kan bli en horisontell viloplats. Hårfrisörskan kommer två gånger i veckan, fabriken har orrdnat med utrustningen. Man firar födelsedagar. Och om sommaren finns Bökars, sommarstället inom räckhåll från Helsingfors men rejält på landet. Bastu, länge dukat frukostbord, brasa i ett rum med bara dynor, gott om gästrum bäddade med Printexlakan.

HALLÅ!!! Året är 1965 och det måste ha varit en fantastisk arbetsplats med mycket omtänksam ledning. Alla som arbetade där kunde identifiera sig med varumärket. Intressant är att det bara var kvinnor som arbetade på Marimekko. Det var långt senare det kom in män i Marimekkos värld.

Armi Ratia
Marimekkos skapare och konstnärliga ledare.

"Marimekko, på gatan, en annons, ny fönsterskyltning,
ett osäljbart avantgardetryck, kompromislöshet och
konstnärlig intuition - egentligen inte klädintresse.
Färgerna, vänligheten, temperament, generositet,
trivsel, åska, omtanke, fnisset som börjar på
kontoret, fortsätter ut mellan lagrets packade
ställningar, växer, ger sig upp för trapporna till
syateljen, champange idag, bekymmer i morgon,
upplösning på på torsdag, ideer som måste
realiseras, affärer, satsning, korrekta brev,
 meningsutbyten (lindrigt uttryckt),
Marimekkos vilja, hårt arbete, generositet.

Det finns inget tak - bara den gräns som är ansvar,
självständighet, respekt för integriteten"


Maija Isola
Printex inredningstextilier är nästan alla
signerade Maija Isola.

"Någonstans tar hon kraft till förnyelse - natur, stiliseringar,
geometrin, ryska folkkonstornament, engelska barocktapeter,
arkitektur, fritt löpande pensel, vitt och svart. Hennes
penseldrag är kraftiga, säkra, hennes färger absolut egna.
Design Maija Isola. Hon syns sällan i fabriken, målar långa
tider ensam på en ö och tycker att måleri är livet, tygerna leverbrödet.

Lycklig att det fanns en fabrik till dem. Det tar några år ibland
för världen att upptäcka Maija Isola hunnit ytterligare ett stycke
före, många har inte upptäckt det än."Vackert komponerad bild av en av
Marimekkos klänningar.Den enkla rockenMönstret
 

3 kommentarer:

  1. Så intressant information, jag har ett orginal tyg på väggen från -67, det har jag alltid haft uppe på olika väggar. Tänk att få jobba i sådan miljö. Brittmari

    SvaraRadera
  2. Ja, visst måste det ha varit underbart att jobba i en sådan miljö. Jag är ett riktigt "Marimekkofreak" och samlar på orginaltyger och kläder som jag kommer över. Häftet jag köpte på Tradra måste vara lite unikt (för mig i varjefall). Jag ska gå ner till butiken och visa häftet och få se vad dom säger :)Maria

    SvaraRadera
  3. Jag skrev att mitt tyg Unikko var från -67 det ska vara -65. Kul att du har fler bilder.

    SvaraRadera