söndag 27 februari 2011

ARNE JACOBSEN

Det var den här mannen, Arne Jacobsen DK, som väckte mitt stora intresse för design från 50 - 60 talet (70 talet kom lite senare). Läs, titta och njut...

"Han själv var inte så förtjust i ordet designer, kanske för att han menade att det hade en ton av smarta, likgiltiga, konjunkturanpassade ting. Han såg sig själv som arkitekt och var lysande inom byggnadskonst men hans produktion omfattar allt från askfat, affischer och ljusstakar till högtalare, tapeter och textilier. Arne Jacobsen blev först och främst världsberömd för sina möbler" (text från ARNE JACOBSEN - designer skriven av Carsten Thau och Kjeld Vindum)

Arne Jacobsen
I slutet av 90 talet gick jag en utbildning "desktop publishing" och vi gjorde ett studiebesök på Svensk Papper som då hade sin lokal på Birger Jarlsgatan i Stockholm. När vi kom ditt så fanns det i deras väntrum två röda fåtöljer som genast fångade mitt intresse. Där stod "Ägget"...Den stora fåtöljen är "Ägget" 1960 och den
mindre "Svanen" 1958 finns även som soffa.Jag var förlorad och född på nytt in i Arne Jacobsens fantastiska värld av stilren design. Jag ville bara veta mer och mer. Ägget den röda är fortfarande en "önskemöbel". Den nytillverkas men jag vill  ha ett orginal :) och den får gärna ha någon liten blesyr för då syns den att möbeln har en historia.Ovanlig matgrupp sign AJStolen "Myran" med endast tre ben.
Stapelbar.1952 Stolen "droppen" 1958
Stilren armatur


AJ-handtaget 1956AJ-besticken 1957.
Produceras idag av
 George JensenHan var också arkitekt.


Bostadsområdet "BellaVista" i Klampenborg
från 1934Bensinstation


Arne inredde och formgav SAS ROYAL HOTEL/Köpenhamn. I dag finns  fortfarande ett rum bevarat intakt,  rum 606. Att bo där kostar ca. 6000 kr per natt. Värt att bara ta en kaffe i lobbyn :) om man har vägarna förbi.


Lobbyn på SAS ROYAL HOTEL
(Kolla formen på trappen)
Rum 606


3 kommentarer:

 1. Tänk att få äga Ägget det vore något.

  SvaraRadera
 2. JA, det du Brittmarie :) Förr så gick jag alltid på Auktionsverkets stora och lilla moderna auktioner och provsatt alla AJ möbler :)

  Ägget - underbart härlig att sitta i!

  SvaraRadera
 3. Så mycket snyggt han har gjort!

  SvaraRadera