onsdag 25 juli 2012

Arne Jacobsen "Nässlor"

Nu har det hänt igen...

För många år sedan hittade jag några tyglängder som egentligen inte alls var min stil eller smak men när jag fick se dom så fick jag hjärtklappning och jag bara kände att jag hittat något man inte hittar alla varje dag. Jag letade länge på nätet för att få svar på vem som hade designat tyget och till slut gav letandet resultat det var tyget "Vegetation" av Arne Jacobsen.


I förra veckan kom min mamma på besök och hade med några tyger hon köpt till mig på en loppis hon arrangerat. Jag vet inte om det är någonting sa hon men när jag såg tyget så fick jag samma känsla som när jag sist hittade AJ, och jag minns att jag tänkte,  är det ett AJ igen? Mönstret kände jag igen men färgerna stämde inte.

Jag satt i varjefall igår en stund och letade och klickade in på NK:s textilkammare men hittade inget där men om tyget kommer därifrån så är det signerat. Jag kollade stadkanterna noggrant och där i svagt gult stod det "NÄSSLOR" KOMP. ARNE JACOBSEN.

Vad är då värdet på textil av det här slaget? Ingen aning men det ska jag ta reda på. Tack lilla mamma, vilket fynd du gjorde.AJ =  Arne Jacobsen, född 11 februari 1902 i Köpenhamn i Danmark, död 24 mars 1971 i Köpenhamn

Dansk formgivare, arkitekt och pappa till stolen myran, droppen, svanen och ägget och mycket mycket mer.

10 kommentarer:

 1. Tack för informativt och bra inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och för att du läser den :)

   Radera
 2. Sikke nogle fund! Jeg kan huske at jeg har set det grønne textil på et museum hvor de havde en stor særudstilling om Arne Jacobsen.
  Arne Jacobsen er mest kendt som møbeldesigner. Under 2. verdenskrig flygtede han til Sverige og det var i den periode at han kastede sig over mindre projekter, som design af textiler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Junette och glad är jag att han kom hit och att han fångades upp av Astid Sampe och NK:s textilkammare. Han är en stor idol :)

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, när jag såg signeringen tänkte jag också så :)

   Radera
 4. Vilket fantastiskt fynd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Lotten det är ett sådant där när man läser i stadkanten "ser jag rätt" tyg :)

   Radera
 5. Vegetation är en favorit, men Nässlor var inte dumt det heller! Din mamma verkar ha en näsa för textilfynd! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Trillivippa att den här färgställningen är ovanlig så det är extra kul och i linne. Jag ska ta med tyget till Bukowskis eller Sthlm:s auktionsverk och kolla lite med dom. Mamma hade ingen aning om det men chansa rätt det kan hon verkligen :)

   Radera