tisdag 17 juli 2012

Vuokko och jag

Jag blir ibland tillrättavisad när jag uttalar Vuokkos namn det blir alldeles för mjukt och hon är ju från Finland och klangen ska vara lite djupare och kantigare än mitt. Men tittar man på det mönster som är mitt absolut No 1 som heter Ranta från 1967 och som betyder strand på svenska så kan man inte bli något annat än mjuk både i talet och hjärtat.

Jag är idag lyckligt medveten om att det som sitter på min vägg i köket är ett unikt mönster av en mycket unik formgivare, designer och inspiratör. Jag tröttnar aldrig på mönstret och kan titta på det om och om igen och det gula värmer. Tanken var att från början byta tyg lite då och då på väggen men icke tyget har funnit sin plats och där kommer den förmodligen att få hänga väldigt länge.


I min garderob hänger en underbar och färgglad klänning som Vuokko designat och som jag köpte på vårens Vintagemässa i Stockholm. Jag provade och direkt, ingen tvekan den ska jag ha och iom att jag numera har så många klänningar så har den av ingen anledning alls blivit hängande där i garderoben men idag när jag skulle uträtta några ärenden på Södermalm fick den premiära.

Att bara kliva i klänningen fick mig att sträcka lite extra stolt på ryggen och med mina röda Swedish Hasbeens så kändes det perfekt. Klänningen är som ny och reaktionerna lät inte vänta på sig det kom spontant fram kvinnor på affären, gatan och uttryckte sin beundran och frågade var man kunde köpa den. Modellen är så enkel som en kappklänning med knalliga färger som ni ser på bilden nedan och trycknappar längs hela klänningen. Perfekt i vardagen eller på festligare tillfällen.

Jag tror mig säkert veta att jag och Vuokko gjorde en och annan glad idag och om ni vill veta lite mer om Finlands modedrottning och textilformgivare Vuokko Eskolin-Nurmesniemi så kan ni läsa lite mer här och se så vacker hon är.

http://modearkivet.se/index.php/2010/01/finlands-modedrottning-fyller-80-ar-och-firar-med-ny-kollektion-for-2010/

http://us.marimekko.com/unfold/designers/vuokko-eskolin-nurmesniemi


15 kommentarer:

 1. härlig klänning och snygga Hasbeens! vill se dem på modellen! dig alltså. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack M, och visst kan jag ha dom på mig nästa gång vi ses och bra att du kan öva in rätt uttal på med mig också :)

   Radera
 2. ps. när vi ses nästa gång kan vi träna på uttalet av Vuokko - jag lär dig! :)

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Tack Ulrika, vissa saker och kläder är bara helt rätt så det känns ända in i hjärtat eller maggropen snarare :)

   Radera
 4. Svar
  1. Tack Tråden! Det ska bli så kul att ses i morgon. kram

   Radera
 5. Åhh så läcker den var! Du måste ha väckt en hel del beundran kan jag tänka mig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läcker är den och visst gjorde den det och det är ju riktigt kul när man har något udda och folk spontant kommer fram lite extra kul när en 18 årig tjej kom fram och undrade vad jag köpt den och uttryckte sin glädje och beundran.

   Radera
 6. Vilket fint inlägg. Det är så roligt när rariteter hittar hem till rätt personer och jag har på känn att Vuokko hade blivit väldigt glad om hon visste att du bar hennes klänning. Så sträck på dig du. :)

  Annars brukar folk ha en liten spärr att komma fram och kommentera ens outfit, men jag måste berätta att det samma händer nästan varje gång jag är ute med Marimekkos glada rockar. Jag har en svart, en brun och en röd. Senast i Finland hade jag turen att hitta en blå, så nu kan vi matcha med dottern. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maya, ja, jag tror också Vuokko blivit väldigt glad :)Jag har även en Marimekko klänning med kommatecken och även iden sträcker jag lite extra på ryggen. Visst brukar folk ha spärrar med att komma fram med beröm, så det här var en extra kul dag. Jag själv brukar göra så när jag ser något udda eller snyggt på någon känd eller okänd gå fram och säga det. Klart man ska säga saker som gör andra glada.

   Jag kan se er två så fina med era matchande kläder. Kan du inte visa dina fina rockar?

   Radera
 7. Svar
  1. Ja du Gila, rätt ord WoW :)

   Radera
 8. mmm ja den klänningen är UNDERBAR!! Klart att du får komplimanger iklädd en sådan. :)

  Din Prylodesign.se är jättefin i sin nya skrud!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar P:s nya skrud alltid lite pirrigt när man släpper nytt :)Tack!

   Radera