söndag 2 december 2012

Titta kom och titta...

Lite då och då dyker små härliga figurer upp när jag besöker loppisar och det kan vara, små teakfigurer, gamla porslinsgrisar och som den här dockorna som har olika namn och kommer utsprungligen från DDR forna östtyskland och började sändas på tv 1959,  men även västtyskland hade sin variant. Serien sänds fortfarande i Tyskland. Sandmann, Sandmännchen eller när han i början av 70 talet dök upp i svenska tv rutan i programmet "halvsju" och fick namnet John Blund. Vi var många som satt och väntade på att John Blund skulle dyka upp i tv rutan och strö ut sitt sand som gjorde att vi tryggt kunde falla i sömn.

Jag minns inte när jag först hittade den första av mina nu tre och den första var den med blå klädsel (han har även varit fotomodell) på bilden efter den så dök den som tappat skägget upp och den sista hittade jag förra söndagen på loppis eller egentligen så var det Erica med bloggen "Mangania..." som såg den först och hon var även snäll och prutade ner den med 100 kr. Den kan vridas upp och röra på sig men just nu saknas nyckeln.

Vi träffade även på några flera trevliga retrobloggare på loppisen denna söndag som "Leta Retro" , Linda med "En loppisälskares..." och Maria på Tid&Rum. Dagen bjöd inte på så många andra fynd förutom John det var mycket julsaker men det är ju alltid spännande för man vet aldrig vad som kan dyka upp.

Min samling och den blå var den första och den
mittersta i gult med bruna manchesterbyxor den
jag köpte förra helgen.

Den här killen har en liten märklig underläpp
men kan gå om man vrider upp den. I perfekt
skick och från DDR. Det är något speciellt
med tyska killar :)
 
 

11 kommentarer:

 1. Så söta :)Jag tror att underläppen är konstig för att det nog ska sitta ditlimmat skägg där som på den andra.Ha en trevlig advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det trodde min tyska vän också :) Tack det samma ha en trevlig advent du med.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, tråden visst är dom härliga och känner jag mig själv rätt så blir dom fler :)

   Radera
 3. Tänk jag har aldrig sett såna, bara de som är helt i plast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt Gila, det är så sällan dom dyker upp :)

   Radera
 4. Vilket sött litet gäng de bildar! :)
  Och kul att se att det gick att hitta något fint i Liljeholmen, det intrycket fick inte jag första gången...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är dom söta :)alla som ser dom när dom kommer in i köket blir förtjusta för dom är ju nostalgi för många. Första gången i Liljeholmen hittade jag några riktigt bra tyger men inte mycket mer.

   Radera
 5. Kul att träffas! Och jättefin samling! Minns väl John Blund men fick aldrig någon docka.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och det var verkligen kul att träffa dig! Jag fick min första John som vuxen :)

   Radera
 6. Vad roligt. Vi köpte en precis likadan i Tyskland i våras, tyvärr till ett rätt saftigt pris, trots att den också saknar sin nyckel. Lite roligt att den sen fastnade i tullen på flygplatsen, då vi hade den i handväskan. Tullgubben som tog upp den blev lite blank i ögonen när han såg dockan, log och sa till sin kollega "Sandmann, libe Sandmann".

  SvaraRadera