torsdag 1 januari 2015

Retro-Livet-Mötena-Människorna-Loppisarna året 2014

Jag sitter här och försöker samla ihop det här året och tankarna fladdrar hit och dit och hur var det nu hände det här i år eller var det inte förra året...det har minst sagt varit ett mycket händelserikt år när det gäller allt. Så häng med på en kavalkad för bloggandet blev mindre pga att jag fick mindre tid för och det var mycket mest hela tiden av allt.

RETRO OCH DESIGN  ATELJÉN

Året började med att jag, Brittmari (Randiga Tråden) och Karin (Kaksmulan design) under en längre tids hemlighetsmakeri startade vi upp Retro och Design Ateljén i Sundbyberg. Att det var hemligt länge var för att vi inte visste om det skulle gå att genomföra. Det som var tänkt som ett lager till förvaring av prylar och textilier som svämmat över i min lägenhet visade sig  att lokalen även fungerade som en mindre butik. Så i början av februari öppnade vi butiken.

Karin och jag började åka på inköpsresor runt om i Sverige och himmel vad kul vi haft,  och tänk så många gånger vi kört fel men till slut hittat rätt. Sommarens popup loppisar runt om på landet har varit extra kul. Då vi mött en hel del härliga människor som sett oss sladd in och låtit oss leta runt i rum och lådor.Vi började med en fåtölj, ett skrivbord, en resväska och tomma hyllor som har blivit fylda av prylar och textiler m.m. Vi har haft fantastiska kunder från när och fjärran...


Händelsernas år!


Jo, min sann! visst var har det varit ett helt fantastiskt år som jag har haft den stora förmånen att få vara med om 2014. Jag vill först och främst tacka alla ni fina som på ett eller annat sätt varit delaktiga i att allt det här faktiskt hände och blev verklighet. Ni är alla fantastiska och jag är glad att jag mött er. Det finns även fler publiceringar som jag varit lika tacksamför förutom de som finns med på bilden tex. Helene som har bloggen Retromania på Aftonbladet, du har alltid stöttat och du var också den som skrev om tygutställningen när ingen annan gjorde det. Du är guld värd! Tack.

I början av året som jag nämnt ovan så öppande vi Retro och Design Ateljen och det efter sms och tips från Maria som har bloggen http://gilasgrotta.blogspot.se/.

Eli som har bloggen http://femtiotalsjakten.se/ hörde av sig och undrade om jag ville visa mitt hem och textilier i Antikvärlden? Självklart då det är just retrotextilier jag brinner för.

Strax därpå hörde Linda av sig  som är frilansar som stylist och skribent och som var den som gjorde reportaget förra året i tidningen Skandinavian Retro och underade om jag kunde tänka mig att även visa mitt hem i den finska antik och inredningstidningen Glorian Antiiki. Lika självklart blev svaret där Ja, för mitt stora intresse för textilier börjande  med just Marimekko och finsk design.

Viveca som är chefredaktör på den bästa tidningen Skandinavian RETRO skickade ett melj och kollade med mig om hon kunde rekommendera mitt hem/blogg för en Japansk författare. Visst så klart och Yuriko hörde av sig och frågade om jag ville vara med i hennes bok med mitt hem och Retro och Design Ateljen. Tre fantastiska Japaner gjorde entré i mitt hem och sedan tog vi tunnelbanan till Ateljén. Det hela blev en vacker publicering i Yuriko Moris bok 21 Retro Stories from Stockholm.

Men händelserna var inte slut där det toppade med att jag fick ha en textilutställning i Vasastan i Stockholm. En varm sommarkväll ringde Erica som har bloggen http://manganiadulskadeolitetill.blogspot.se/
 som satt och pratade med en galleriägare i Stockholm och jag sa lite på skämt/allvar "fråga om jag kan få ställa ut delar av min textilsamling?" Det gjorde hon naturligtvis resten är historia nu men i november så blev det en verklighet och det roligaste var att hundratals besökare kom för att se den lilla utställningen och visst var det en slags hyllning/tack till mina "idoler" textilformgivarna som jag hängde upp på väggarna. Ett svenskt kulturarv.

Människorna - oväntade men uppskattade möten.

Kerstin Enbom (Ratia) Petra Bush och Ritva
Wahlström, Chiqui Mattson, Sara och Helen
Bjurberg, Yuriko, Mark och Kuraandsora, Carl
Johan De Geer (bara lite prat och ett Hej)
 

LOPPIS - Fynden

Göta Trägårdh, Ann-Marie Netterdag, Saini Salonen, Kerstin
Ratia, Marjatta Metsovaara, Sven Fristedt, Annika Rimala
Göta Trägårdh, Marimekko


Jo, då tygfynden fanns även under året 2014 och här är några av dom. Men det är inte längre några 20 kr fynd man gör längre utan många är rent personliga fynd som kostat betydligt mer och som tillhör samlingen. Vackra är dom.

Jag fick till slut tag på min önskematta designad av Marjatta Metsovaara "Simpukka" från finska Bukowski.

På Antik och Kuriosa mässan fick jag äntligen äntligen  syn på Marjatta Metsovaaras tyg på en LUXUS lampskärm.

Det blev också några vackra burkar under året.

 I slutet av året fick jag äntligen tag på mitt favoritporslin från ARABIA två koppar blev mina i en bytesaffär med Retroannan(på Instagram).

Karin min Ateljékollega lät mig köpa den gröna ishinken i form av ett äpple som fanns på min önskelista. A Daydream (Made in Australia)

Precis innan jul fick jag min enda och finaste julklapp av en vän Arabia/Finel kastrullen.

En samling fin fina katter började plötsligt flytta hem till mig alla från DECO. Design okänd.

En fin kanna med en fjäril på från Arabia blev glädjande min med ett litet skönhetsfel när vinden sedan tippade ner den på sensommaren var glädjen inte längre så stor då det blev en stor spricka och tyvärr fick den slängas.

Papier mache damerna som fick hela mig att häpet rodna på en av mina och Karins loppisresor under året. Trodde inte mina ögon när jag så fyra stycken på hyllan hela jag blossade röd som en hummer i ansiktet av all upphetsning. Jo, Karin fick sig ett gott skratt må ni tro.Resorna


Under påsken åkte jag ner till Berlin några dygn och jag stormtrivs där. En cool storstad med många spännande områden att utforska.

Mitt paradis på Korfu (översta bilden) längtar jag alltid till. Det är där jag totalt kopplar ner och av och att det är så vackert och fridfullt och att bo i lägenheten på stranden och vakna och somna till vågorna är magiskt.

Helsingfors - ej planerat alls faktiskt utan hade egentligen planer på att återvända till Korfu i september men att träffa Kerstin Enbom (Ratia) fick går före

Över julen åkte jag med delar av min familj till Cypern för att inte fira jul utan bara koppla av och att njuta av solen, värme och ljuset.

LivetDet är allt som pågår när jag andas :)  Det här året har jag levt och andas mer än tidigare och det beror på mycket men mest på dom människor som jag mött och jag har nog fått skratta tio gånger mer än tidigare. Naturen har varit ett viktigt där jag likt på Korfu har kopplat av, grillat, ätit gott, försökt fiska hela sommaren utan att få napp. Det spontana blev så skönt och en frihet i mitt allt för ofta så planerade liv.

Jag vet inte hur 2015 ska kunna toppa detta år men visst finns det mycket mer jag vill göra. Det viktigaste av allt är att vara frisk för att kunna förverkliga sina drömmar och uppnå sina mål.

Jag önskar ALLA ett Gott Nytt spännande och inspirerande 2015.

På instagram finns jag under namnet - prylodesign

 

5 kommentarer:

 1. Tänk så mycket man upplever under ett helt år och ändå så känner man......vad fort det gick.......men nej då, jag är inte en dag äldre intalar man sig i sitt stilla sinne men som det heter man blir äldre och klokare...frågan är bara vilket kommer först?

  Nåväl vilka härliga saker ni rotat fram och vilken kändis du blivit....lite Wahlgrenvarning=) fast på ett sånt där retro...kulturiskt sätt som bara vi nostalgiker och loppisnördar kan bli för det finns ju knappast något som kan få oss kult-troll att bli tomatröda i fejan som just att hitta "denna där" saken precis som dina dockor av papper.....i mitt fall var det en tändare från bensinbolaget BP...och jag blev istället likblek och kallsvettig............typ....för att på hemväg sen blossa ut som värsta pionen "Blossande röd som en pion" heter det ju.

  Så 2015 står för dörren och man undrar vad som kommer ske med siktet inställt på alla kulturevenemang för oss nostalgikräsna bakluckeloppissökande lådrotare.

  Vi får helt enkelt kavla upp ärmarna och ta nya tag och trevlig fortsättning på ledigheten och början på nya året.
  Ja.........man funderar och längtar lite tills nästa loppisrunda....för man vet aldrig, fyndet väntar där ute....

  SvaraRadera
 2. Vilket fantastiskt år du har haft! Så många fynd, möten och många resor. Glad att jag fått vara med på er resa i ateljén och att mitt lilla tips på lokal ledde till så mycket skoj ! Keep up the good work! 2015 väntar ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack själv för ett fantastiskt år. Kul att du har fått din dröm uppfylld.
  God fortsättning på det nya året och mycket nya spännande resor.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Vilket fint år du haft. Allt utom detoxen som tog kål på dig!

   Radera