torsdag 12 februari 2015

Antikmässa 2015 - Älvsjö-Stockholm

Äntligen var det dags som vi väntat och detta år slumpade det sig att både jag och Brittmari, Randiga Tråden var lediga. Så glada och otåliga möttes vi upp och vimlade in. Det är nog det största minglet jag varit på och så mycket folk, åh så kul vi hade. Det fanns några självklara stopp men vi började längs den gången där mest retro är representerade och där fyndade jag snabbt två klänningar. En kommer jag att behålla men tyvärr så får den andra glädja någon annan men kanske är det rättvist?!Med ett varsitt glas vin i handen ilade vi iväg efter att jag även köpt ett tyg till alltid så trevlige Mårten från Malmö som har butiken RåMå Antik o Design (det var hos honom och Rågers monter jag 2013 ovetande  tydligen behövde lite extra uppmärksamhet så jag tappade en glassvamp i golvet värd många hundralappar). Nåja, glad och trevlig är Mårten ändå trots det som hände då. I år har han tre helt fantastiska Luxus lampor som hänger i taket i en trio och mycket annat trevligt så ett besök där är obligatoriskt numera.Efter det styrde vi mot ett absolut stopp på mässan nr 2 hos Lata Pigan för hon har fått en perfekt plats där hon dessutom kan exponera vackra tyger längs ena väggen. Mycket trivsamt tycker naturligtvis två tygnördar.
När jag får syn på tyget som jag letat i 3-4 år så fanns det inget som kunde stoppa mig och tur var väl att Brittmari stannade och pratade med kvinnan som har montern för vips stod jag med tyget i min famn. När jag inte hittade någon prislapp så får jag lugna ner min glädje lite för att inte visa mig alltför upphetsad över tyget . När jag vänder mig om står  helt plötsligt Chiqui Mattson där och hon ser ju vad jag håller i handen och hon frågar tyst "Vad kostar det?" (det var just hos Chiqui jag fick det bekräftat att det är Carl Johan De Geer som designat mönstret och hon har det i rött och vitt). Jag viskar till henne " det här tyget skulle jag kunna ge nästan hur mycket som helst för". Montern ligger farligt nära där textilier och prylar får 4 - 5 siffriga belopp så jag håller andan när jag frågar om priset. Det kostar mycket mindre än vad jag hade väntat mig så glad betalar jag tyget och vi skyndar oss iväg ner mot Scandinavian Retro  för nu ska minsann chefredaktör Viveca få se vad jag köpt (hon gillar också textilier).

Det är ett mönster som Carl Johan designade då han hade ett eget tryckeri och butik Fontessa i början av sin karriär så det är inget mönster som tryckts upp i många meter. Jag älskar det och det var också i den här färgställningen jag en gång dissade det på Kistamässan så det är bra att man får en andra chans.
Jag köpte två tyger till båda i nyskick och det ena förmodligen finsk design och det andra kan nog vara ett Borås tyg det har den strukturen.

Bjuder även på en samlingsbild på en helt underbar korg/rottingstol i påfågelmodell som jag gärna haft i mitt hörn i sovrummet men var vid det laget så trött så jag iddes inte ens titta på prislappen. Andhuvuden från Svenskt Tenn 750 kr. Det blå tyget på bilden fanns på fyra vackra stolar klädd i. Pallarna ja, min en av mina favoritformgivare har formgivit dom Eero Saarinen "Tulip" (jag har en här hemma).Det finns så otroligt mycket vackra saker på mässan och det var ett rekordstort intresse och vernissagemingel detta år. Trevliga människor, trevligt och busigt sällskap av Brittmari så kvällen blev så där att när man somnar så somnar men med ett leende på läpparna.

Men,
i morgon besöker vi mässan igen, vi kanske ses.

1 kommentar: